Istnieją w naszej kuchni takie przyrządy, które uznajemy bezsprzecznie za bezcenne. Bez nich bowiem gotowanie, czy pieczenie staje się zdecydowanie trudniejsze i nie tak błyskawiczne, jak mogłoby być w sytuacji ich posiadania. Należą do nich na pewno wagi kuchenne. Jednak decydując się na nie, napotkamy wiele różnych modeli i systemów ważenia. Który z nich jest więc najlepszy?
Zastosowanie wagi kuchennej
Oczywiście waga w kuchni przyda nam się do odmierzania składników na potrawy. Jednak pamiętajmy, że wiele osób gotuje i piecze ‘’na oko’’ i najczęściej jest to naprawdę dobre rozwiązanie. Natomiast nie sprawdzi się ono w każdym przypadku. Czasami mamy do wykonania przepisy, które wymagają naprawdę sporej precyzji. Odmierzone półprodukty muszą zgadzać się z przepisem po to, aby ciasto wyszło idealne.
Ponadto, nie zapominajmy, że odmierzanie odpowiednich proporcji w kuchni to codzienność każdego dbającego o siebie cukrzyka. Aby zachować zdrowie poprzez stosowanie się do specjalnej diety, należy dobierać ilość węglowodanów tak, żeby te zgadzały się z podawaną sobie insuliną. Brzmi poważnie, dlatego w takim wypadku warto zaopatrzyć się w naprawdę dobrą wagę kuchenną. Tak samo sytuacja wygląda, gdy po prostu jesteśmy na diecie. Proces gubienia zbędnych kilogramów rzadko kiedy odbywa się na oko a częściej przy pomocy precyzyjnego odmierzania.
Jak wybrać najlepszą wagę kuchenną?
Jeśli zastanawiamy się nad zakupem wagi do kuchni, to na pewno spotkamy się z jej mechanicznymi i elektronicznymi wersjami. Pierwszą rzucającą się różnicą, którą można między nimi zauważyć, jest ich wygląd. Wagi mechaniczne często są utrzymywane w tradycyjnej stylistyce i wpasowują się w klimat retro. Natomiast wagi elektroniczne raczej przybierają bardziej minimalistyczną i nowoczesną postać. Pod tym względem będziemy kierować się głównie naszym gustem.
Natomiast znaczącą już różnicę podczas wyboru odpowiedniej wagi robią dwa odmienne sposoby mierzenia żywności. Waga mechaniczna nie poda nam niestety dokładnej wartości. Może się ona mylić nawet do 20 gram. Dla cukrzyka oraz osoby na diecie to już jest dużo. W zasadzie można stwierdzić, że jest to też dużo, gdy faktycznie przygotowujemy posiłek ściśle z przepisem. Czy więc lepsze będą wagi kuchenne elektroniczne?
Elektroniczna waga kuchenna – co musisz o niej wiedzieć?
Podczas wyboru nowoczesnej wagi elektronicznej również spotkamy się z trudnymi wyborami. Dostępne są np. wersje z misą lub bez. Oczywiście pojemnik na wadze jest bardzo przydatny, jednak na każdym płaskim modelu również bez problemu położymy własną miskę, odliczymy jej wagę, poprzez co na wyświetlaczu pojawi się jedynie wartość odpowiadająca produktowi włożonemu (wsypanemu lub wlanemu) do miski, nazywa się to funkcją tarowania.
Ciekawą opcją, jeśli chodzi o wagę kuchenną, będzie także wersja bez baterii. Proces mierzenia odbywa się za pomocą specjalnej technologii polegającej na energii kinetycznej. Jest to raczej opcja dla osób, które lubią żyć ekologicznie i nie chcą zużywać dodatkowych ilości baterii.
Jeśli mowa o nowoczesności elektronicznych wag kuchennych, to warto wspomnieć także o tym, że coraz częściej możemy spotkać się z modelami, które posiadają licznik kalorii, tłuszczu, cholesterolu, białka czy np. węglowodanów! Nic więc dziwnego, że diabetycy oraz osoby na diecie częściej się gają po tak precyzyjne urządzenie.