Kobieta po okresie ciąży – jak właściwie ma się odżywiać?

Zarówno okres ciąży jak i rekonwalescencja po nim jest okresem niezwykle męczącym, w którym ważny jest odpoczynek, opieka lekarska i prawidłowe odżywianie. Po dziewięciu miesiącach noszenia dziecka pod sercem organizm kobiety potrzebuje diety, która szybko pomoże jej odzyskać siły. Jakie jedzenie jest najlepsze dla kobiety po urodzeniu dziecka i co wspomaga prawidłowe karmienie piersią?

Idealna dieta dla kobiet po ciąży – jak przygotować się do nowych wyzwań?

Young business woman working on laptop in office

Należy pamiętać, że podczas okresu, w którym matka karmi dziecko piersią, nie odpowiada ona już tylko za siebie, ale też za nowego członka rodziny. Odpowiednio zbilansowana dieta dla mam poprawia jakość mleka, przez co dziecko może liczyć na lepsze  pożywienie. Po porodzie dobrze, aby kobieta nabrała nowych nawyków – jednym z nich jest całkowite wyeliminowanie z diety alkoholu.

Przede wszystkim – odpowiednie nawodnienie! Picie dużej ilości wody wskazane jest nie tylko podczas ciąży i okresu karmienia, ale też każdego dnia i na każdym etapie naszego życia. Dla kobiety karmiącej dobre, dzienne nawodnienie wspomaga podaż mleka. Poza tym, dostarczając do organizmu dużą ilość wody zapobiega się odwodnieniu, które może wyrządzić duże szkody świeżo upieczonej mamie.    

Zalecenia żywieniowe dla karmiących mam

Dieta przy karmieniu powinna być bogata w artykuły spożywcze bogate w mikroelementy. Lekarze i dietetycy zalecają spożywanie pokarmów bogatych w witaminy grupy B i C, aby zapobiec niedoborom substancji odżywczych potrzebnym dziecku do prawidłowego rozwoju i ukształtowania systemu odporności. Dieta dla mam powinna być bogata w owoce i warzywa, które oprócz witamin zawierają przeciwutleniacze, wyniszczające wolne rodniki, szczególnie niebezpieczne dla wcześniaków. Istotne jest także spożywanie wszelkich źródeł błonnika.

Więcej o diecie dla mam: https://projektzdrowie.info/diety/dieta-przy-karmieniu-piersia/

Błonnik zapewnia lepsze trawienie pokarmów, dzięki czemu do organizmu trafia więcej składników, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie matce i karmionemu dziecku. Produktami bogatymi w błonnik są wspomniane warzywa, owoce oraz nieprzetworzone produkty zbożowe. Jeżeli chcemy pomóc karmiącej mamie – warto zachęcić ją do jedzenia owoców takich jak banany, pomarańcze, jabłka i winogrona. Co więcej – zaleca się spożywanie minimum trzech porcji świeżych owoców każdego dnia.

Pamiętajmy, że owoce to tylko uzupełnienie. Głównym budulcem i zarazem gwarantem prawidłowego rozwoju jest białko, które także dostarczane jest w mleku matki. Dlatego należy dbać o zapewnienie dziennego zapotrzebowania na białko jedząc chude mięso, ryby, jogurty oraz jajka.