By móc wcześniej korzystać ze świeżych warzyw, wiele z nas sadzi je w doniczce, trzymając na parapecie. Jakie możemy zasadzić bez obaw i jak się z nimi obchodzić? Rzodkiewka idealnie smakuje na kanapki, do sałatek, a nawet na świeżo na przekąskę. Przed posadzeniem nasiona możemy lekko namoczyć w ciepłej wodzie.
Sadzimy nie głębiej niż dwa centymetry. Trzymamy w cieple i lekko zwilżamy. Jeżeli wyrośnie zbyt dużo, wówczas powinniśmy przerzedzić, wtedy będą większe i smaczniejsze. W doniczce na parapecie wyrośnie nam również sałata, jednak pamiętajmy o regularnym zraszaniu wodą. Jeżeli posiadamy biały korzeń sałaty, wówczas wystarczy jak umieścimy go w szklance z wodą. Po kilku dniach puści świeże korzenie i liście.
Dobrze rośnie również imbir. Wystarczy kłącza wcisnąć w ziemię, doniczkę ustawić w cieniu i intensywnie podlewać. Już po kilku dniach zauważymy, że puści świeże liście. Gdy urośnie, wystarczy, że wyjmiemy z ziemi, utniemy kawałek imbiru jaki nas interesuje, a resztę możemy zakopać ponownie. bez problemu i większego wysiłku wyrośnie nam również m. in.: trawa cytrynowa, por, rukola.